Dode en zwaargewonde door aantrekken handrem tijdens rijden

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft op 21 juni 2018 uitspraak gedaan in een zaak waarin de verdachte (passagier) de handrem heeft aangetrokken tijdens het autorijden. 

 

Dode en zwaargewonde door aantrekken handrem tijdens rijden

De verdachte in deze zaak stond terecht voor doodslag, poging tot doodslag, zware mishandeling, poging tot zware mishandeling en overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerwet 1994. Hij werd ervan verdacht dat hij als passagier van een auto, terwijl deze auto met een snelheid van ongeveer 70 kilometer per uur reed, de handrem omhoog heeft getrokken. Als gevolg van deze handeling is er een ongeval ontstaan, waardoor de passagier op de bijrijdersstoel is overleden en de bestuurder zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen.

 

Standpunt strafrechtadvocaat zware mishandeling

De advocaat van de verdachte heeft onder andere gesteld dat niet kan worden bewezen dat de verdachte (voorwaardelijk) opzet heeft gehad op de gevolgen van het ongeval.

 

Oordeel rechtbank Groningen

Gelet op de bewijsmiddelen staat vast dat het ongeval is veroorzaakt door het aantrekken van de handrem. Ook staat het vast dat het de verdachte is geweest die aan de handrem heeft getrokken. De verdachte heeft aangegeven dat hij aan de handrem heeft getrokken, omdat hij uit de auto moest en de bestuurder doorreed.

De rechtbank Groningen stelt allereerst dat de verdachte heeft verklaard dat hij de gevolgen van het ongeval niet heeft gewild. De rechtbank volgt deze verklaring, vol opzet op de dood of op zwaar lichamelijk letsel van de slachtoffers is dan ook niet te bewijzen. Daarnaast was het aantrekken van de handrem geen handeling die naar haar uiterlijke verschijningsvorm zodanig is gericht op het intreden van de dood, dan wel zwaar lichamelijk letsel, dat het niet anders kan zijn dan dat de verdachte die gevolgen heeft aanvaard. De rechtbank Groningen stelt dat het aantrekken van de handrem een volkomen en ondoordachte actie was die gericht was op het tot stilstand brengen van de auto, zodat de verdachte naar een voetbalfeestje kon. Hierdoor kan niet worden gesteld dat de verdachte willens en wetens de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat één of meerder slachtoffers (inzittenden) zouden komen overlijden of zwaar lichamelijk letsel zouden oplopen. De rechtbank Groningen spreekt de verdachte dan ook vrij van doodslag, poging doodslag, zware mishandeling en poging tot zware mishandeling.

De rechtbank Groningen oordeelt dat de verdachte op het moment dat hij aan de handrem trok zich heeft gedragen als bestuurder van de auto, waardoor hij als verkeersdeelnemer in de zin van artikel 6 Wegenverkeerswet 1994 moet worden aangemerkt. De rechtbank vindt dat het handelen van de verdachte zeer onvoorzichtig was, deze handeling heeft geleid tot een ongeval waarbij één slachtoffer is overleden en het andere slachtoffer zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen. Al met al is er volgens de rechtbank Groningen dan ook sprake van schuld in de zin van de Wegenverkeerswet. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden en tot een ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen (eveneens bromfietsen) voor de duur van 3 jaren.

 

Strafrechtadvocaat zware mishandeling Groningen

In deze zaak is de verdachte ‘slechts’ veroordeeld voor overtreding van de Wegenverkeerswet 1994, de verdachte werd dankzij het pleidooi van de advocaat immers vrijgesproken voor het meerdere ten laste gelegde. Zelf verdacht van zware mishandeling? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om een zo goed en sterk mogelijk verweer te kunnen voeren. De strafrechtadvocaat zal een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, voor u bereiken. Indien u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor zware mishandeling direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Groningen! Wij werken landelijk, voor een vast tarief op basis van pro deo.

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op