Strafrechtadvocaat voor winkeldiefstal in Groningen

Advocaat Groningen voor winkeldiefstal

Indien u verdacht wordt van winkeldiefstal in Groningen kan het zijn dat u een dagvaarding of strafbeschikking heeft ontvangen. In dit geval is het verstandig om u bij te laten staan door een strafrechtadvocaat omdat u vrijgesproken kunt worden of een lagere straf kunt krijgen. Voor winkeldiefstal kunt u een gevangenisstraf, taakstraf en/of  geldboete opgelegd krijgen door de rechter. De strafmaat hangt onder meer af van het aantal keren dat u betrapt bent op winkeldiefstal.

Wat is winkeldiefstal?

Diefstal in het algemeen is strafbaar gesteld in artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht. Diefstal is het wegnemen van een goed van een ander met het oogmerk om zelf het bezit van dit goed te verkrijgen. Door de rechter kan een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en/of een geldboete van €20.500,- opgelegd worden voor diefstal.

Winkeldiefstal kan echter toch onderscheiden worden van de ‘normale’ vorm van diefstal. Dit is zo, omdat winkeliers door heel Nederland aan zijn gemeld bij de regeling Afrekenen met winkeldieven. Indien een winkeldief op heterdaad betrapt wordt dan is hij verplicht om een schadevergoeding van €181,- te betalen aan de winkelier. Daarnaast wordt hij ook nog strafrechtelijk vervolgd.

Indien u van diefstal een gewoonte maakt, en al heel vaak in een korte tijd vervolgd bent voor winkeldiefstal, dan hangt u een ISD-maatregel boven het hoofd. Een ISD-maatregel wil zeggen, een plaatsing in een Inrichting voor Stelselmatige Daders. Onze strafrechtadvocaten willen er graag voor zorgen dat u niet te zwaar gestraft wordt, of zelfs wordt vrijgesproken in uw strafzaak in Groningen. Het is daarom altijd aan te raden om een strafrecht advocaat in te schakelen wanneer u verdacht wordt van winkeldiefstal.

 

Straffen door politierechter in Groningen voor winkeldiefstal

Het Wetboek van Strafrecht geeft maximumstraffen voor diefstal. Nu wordt er voor winkeldiefstal zelden een gevangenisstraf opgelegd. Dit gebeurd vaak alleen als iemand al meerdere keren veroordeeld is voor winkeldiefstal.

Sinds een aantal jaren heeft ook de winkelier die gedupeerd is door de winkeldiefstal, recht op een schadevergoeding. De schadevergoeding die u aan de winkelier moet betalen als u iets gestolen heeft, is vastgesteld op €181,-.

Verder kan de rechter u ook nog een straf opleggen. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van een richtlijn voor strafvordering bij winkeldiefstal. Als het product dat u wilde stelen een waarde heeft tot €50,- zal vaak een geldboete worden opgelegd van €200,-. Dit is als het de eerste keer is dat u wordt vervolgd voor winkeldiefstal. Als dat niet zo is zullen de straffen hoger uitvallen. Als u gebruik heeft gemaakt van een geprepareerde tas of kleding om het product in te verbergen zal doorgaans een taakstraf van 16 uur worden opgelegd. Bij een waarde van het product van €50,- tot €200,- zal een geldboete worden opgelegd van €350,-. Indien er tevens sprake is van een geprepareerde tas of kleding, zal er een taakstraf van 32 uur opgelegd worden. Bij een productwaarde van €200,- tot €600,- zal aan u een geldboete van €600,- opgelegd worden. Als u bij de winkeldiefstal gebruikt maakt van een geprepareerde tas of kleding wordt de straf verhoogd naar een taakstraf van 50 uur.

Hoe hoger de waarde van het product, hoe hoger de straf uit zal vallen. Er kan zo een maximale geldboete van €1100,- worden opgelegd en een taakstraf van maximaal 100 uur.

Een strafverzwarende omstandigheid is als het een strooptocht betreft bij drie of vier winkels. In dat geval kan aan u een gevangenisstraf van een maand opgelegd worden. Als u hierbij ook nog eens gebruik maakt van een geprepareerde tas of kleding dan wordt dit verhoogd naar zes weken.
U moet er rekening mee houden dat het een richtlijn betreft. De politierechter in Groningen is niet verplicht zich aan de richtlijn te houden en levert vaak vaak maatwerk, afhankelijk van de feiten in uw strafzaak.

 

Strafrechtadvocaat in Groningen voor winkeldiefstal

Als u wordt verdacht van winkeldiefstal, dan zal u waarschijnlijk voor de rechter aan het Guyotplein 1 in Groningen moeten verschijnen. U zult hiervoor een dagvaarding van de Officier van Justitie ontvangen. Een strafrecht advocaat kan voor u uw dossier opvragen bij het Openbaar Ministerie. Het kan ook zo zijn dat u wordt uitgenodigd voor een TOM-zitting of OM-zitting.

 

TOM-zitting of OM-zitting in Groningen: Een advocaat

In plaats van een dagvaarding kunt u van de Officier van Justitie ook een uitnodiging ontvangen om te verschijnen op een TOM- of OM-zitting. Indien dit het geval is zal u een strafbeschikking ontvangen of wordt aan u een transactievoorstel gedaan. Realiseert u zich goed dat u in dit geval gestraft wordt zonder tussenkomst van een rechter. De Officier van Justitie is geen rechter en zal u een straf opleggen. De Officier van Justitie straft vaak hoger dan een rechter. Om die reden is het verstandig u bij te laten staan in uw strafzaak door onze strafrechtadvocaten in Groningen.

 

Contact met een ervaren advocaat in uw strafzaak voor winkeldiefstal

Als u graag contact wil met een van onze strafrecht advocaten in Groningen, vult u dan onderstaand contactformulier in. U wordt dan vrijblijvend gebeld. Uw strafzaak wordt bij ons niet behandeld door een stagiaire, maar wordt altijd behandeld door een professionele en zeer ervaren strafrechtspecialist, zodat wij u kunnen garanderen van de beste verdediging in uw strafzaak. Als u niet veel verdient, behandelen wij u zaak op basis van Pro Deo of gesubsidieerde rechtsbijstand. In andere gevallen kan er vaak een vaste prijsafspraak gemaakt worden. Wij behandelen alle zaken met evenveel zorg en aandacht. Wij bieden altijd de beste verdediging, of uw strafzaak nu gesubsidieerd of betaald is. Vul nu onderstaand formulier in voor een vrijblijvend gesprek met een strafrechtadvocaat voor uw strafzaak in Groningen.