Strafrechtadvocaat voor verboden wapenbezit in Groningen

Advocaat voor verboden wapenbezit Groningen

In Nederland kennen we de Wet wapens en munitite. Op grond van deze wet is het strafbaar als u wapens of munitie voorhanden heeft. Als u hiervan verdacht wordt, dan zult u verantwoording af moeten leggen aan de rechter in Groningen. De rechter kan aan u een gevangenisstraf en/of een hoge geldboete opleggen voor wapenbezit. Het is dan ook aan te raden om u bij te laten staan door een ervaren strafrechtadvocaat voor uw strafzaak in Groningen. In veel gevallen kan een strafrechtadvocaat er namelijk voor zorgen dat uw straf beperkt wordt. Dit hangt altijd af van de relevante feiten in uw strafzaak in Groningen.

Wat is verboden wapenbezit?

In Nederland is het bezitten van een wapen verboden. De Wet wapens en munitie deelt wapens op in categorieën. Categorie 1 wapens zijn niet-vuurwapens. U kunt denken aan stiletto’s, boksbeugels, vlindermessen etc. Ook is het verboden om een wapen in bezit te hebben dat lijkt op een echt wapen. U kunt iemand hiermee namelijk wel bang maken. Als u een wapen in bezit heeft dat overeenkomsten toont met een echt wapen, bent u ook strafbaar.

Categorie 2 wapens zijn wapens die alleen politie en defensie mogen gebruiken. U bent strafbaar als u bijvoorbeeld een vuurwapen, pepperspray of een alarmpistool bezit.

Bij categorie 3 wapens gaat het om wapens die de overheid in geval van een vergunning toestaat. U kunt denken aan wapens die jagers of sportschutters bezitten. 

Als we het hebben over een wapen in categorie 4 zijn deze deels verboden. U kunt denken aan keukenmessen, kruisbogen, zwaarden en luchtdrukgeweren. U mag deze bezitten, maar mag er niet in het openbaar mee rondlopen. Dan bent u namelijk strafbaar.

De straffen voor wapenbezit hangen af van de categorie. Als u een wapen uit categorie 1, zoals een stiletto bezit is de maximale gevangenisstraf negen maanden en/of een geldboete.

De maximale straf voor het bezitten van een wapen uit categorie 2 en 3 is een gevangenisstraf van maximaal vier jaren en/of een geldboete.

Als u zich daarbij ook schuldig maakt aan het illegaal handelen in vuurwapens, kunt u een gevangenisstraf van maximaal acht jaar krijgen en/of een geldboete van  € 45.000.

 

Straffen voor verboden wapenbezit en het belang van een advocaat

De straffen voor verboden wapenbezit zijn vaak erg hoog. Zo krijgt u al snel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd die u niet in de koude kleren gaat zitten! Als u een gevangenisstraf opgelegd krijgt dan bestaat de kans dat u uw baan, gezinsleven en sociale leven verliest! Een advocaat begrijpt hoe groot uw belang is bij een goede afloop van uw strafzaak in Groningen en kan er in sommige gevallen voor zorgen dat er slechts een voorwaardelijke gevangenisstraf wordt opgelegd.

Ook worden voor verboden wapenbezit vaak hoge werkstraffen opgelegd, die u verplicht bent om uit te voeren. Het gaat vaak om tientallen uren. Als u een fulltime baan heeft is het natuurlijk erg moeilijk om deze werkzaamheden te verrichten. In sommige gevallen kan de hoogte van de taakstraf dan ook beperkt  worden. Het is dan wel belangrijk dat u zich bij laat staan door een advocaat die veel kennis heeft van verboden wapenbezit.

Tevens kunnen er erg hoge geldboetes opgelegd worden. U kunt denken aan duizenden euro’s die u verplicht bent om te voldoen. In de praktijk komt het vaak voor dat mensen met torenhoge schulden achterblijven doordat zij een geldboete opgelegd hebben gekregen. In Nederland worden door de rechter namelijk erg hoge geldboetes opgelegd. Een strafrechtadvocaat kan dit in sommige gevallen voor u voorkomen. Neemt u dus tijdig contact met ons op!

 

TOM-zitting of OM-zitting in Groningen: Een advocaat

In sommige gevallen besluit de Officier van Justitie om uw strafzaak in Groningen zelf te behandelen, zonder tussenkomst van een onafhankelijke rechter. U zult dan uitgenodigd worden voor een TOM-zitting of OM-zitting in Groningen. Tijdens een TOM-zitting wordt aan u een transactievoorstel gedaan, en tijdens een OM-zitting in Groningen zal aan u een strafbeschikking worden opgelegd door de Officier van Justitie. Hiermee zal de zaak afgedaan worden. Let op! Voor u lijkt dit misschien gunstig, maar dat is het zeker niet altijd. U zult nog steeds een aantekening op uw strafblad krijgen. De Officier van Justitie is geen rechter, en de praktijk laat vaak zien dat een Officier van Justitie hogere straffen oplegt. Zorg er daarom voor dat u niet zonder een ervaren strafrechtadvocaat naar de zitting in Groningen gaat! Een strafrechtadvocaat kan u helpen om een onredelijke straf door de Officier van Justitie te voorkomen!

 

Ervaren strafrechtadvocaat voor verboden wapenbezit

Als u verdacht wordt van verboden wapenbezit heeft u waarschijnlijk een dagvaarding ontvangen om bij de rechtbank in Groningen te verschijnen. Een ervaren strafrechtadvocaat kan voor u uw dossier opvragen bij het Arrondissementsparket Noord-Nederland, locatie Groningen. Uw advocaat kan dan kijken welk bewijs tegen u verzameld is en zo een inschatting maken van de straf die opgelegd zal worden. De advocaat zal ook meegaan naar de zitting in Groningen en u daar verdedigen. Een strafrechtadvocaat kan in sommige gevallen een lagere straf of vrijspraak bereiken in uw strafzaak in Groningen.

 

Contact met een ervaren strafrecht advocaat in Groningen

Als u graag contact wil met een ervaren strafrechtspecialist, omdat u verdacht wordt van verboden wapenbezit, vult u dan onderstaand contactformulier in. Op deze manier zal er geheel vrijblijvend contact met u worden opgenomen. Bij ons wordt u altijd bijgestaan door een strafrecht advocaat met veel ervaring op het gebied van verboden wapenbezit in Groningen. Als u niet veel verdient, kunnen wij u bijstaan op basis van Pro Deo. In andere gevallen kan vaak een vaste prijsafspraak gemaakt worden. Tevens werken wij landelijk. Wij staan altijd voor de beste verdediging!