Strafrechtadvocaat voor eenvoudige mishandeling in Groningen

Advocaat Groningen voor eenvoudige mishandeling

Als u wordt verdacht van mishandeling dan heeft u waarschijnlijk een dagvaarding ontvangen om voor de rechter aan het Guyotplein 1 in Groningen te verschijnen. Voor eenvoudige mishandeling kunt een gevangenisstraf en/of geldboete opgelegd krijgen. Het is daarom altijd verstandig om een strafrechtadvocaat in te schakelen voor uw strafzaak in Groningen. Een strafrecht advocaat kan in sommige gevallen zorgen voor een lagere straf of zelfs vrijspraak van het feit.

Wat is eenvoudige mishandeling?

Eenvoudige mishandeling is strafbaar gesteld in artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht. Naar algemeen spraakgebruik kan eenvoudige mishandeling gezien worden als iemand slaan, schoppen, bijten etc. Bij eenvoudige mishandeling wordt iemand fysieke pijn of letsel toegebracht. Onder mishandeling wordt ook verstaan het opzettelijk benadelen van iemand zijn gezondheid. Hierbij kunt u denken aan een werkgever die zijn werknemer opzettelijk zonder bescherming laat werken met gevaarlijke stoffen.

Op eenvoudige mishandeling staat een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren en/of een geldboete van maximaal €20.500,-.

 

Straf door politierechter in Groningen voor eenvoudige mishandeling

Het Wetboek van Strafrecht noemt slechts maximumstraffen voor eenvoudige mishandeling. De politierechter in Groningen kijkt vaak naar een richtlijn om tot de op te leggen straf te komen.

We gaan er vanuit dat het de eerste keer is dat u zich schuldig heeft gemaakt aan eenvoudige mishandeling. Als u iemand een klap geeft, en het slachtoffer loopt geen letsel op, dan zal aan u doorgaans een geldboete van €400,- opgelegd worden. Als u het slachtoffer meerdere klappen of schoppen geeft, maar er is geen letsel, dan zal er aan u volgens de richtlijn een taakstraf van 32 uur opgelegd worden. Bij mishandeling met een slag/stootwapen, kopstoot of gegooid voorwerp, waarbij geen letsel is opgelopen, krijgt u meestal een taakstraf van 60 uur.

Als u een klap heeft gegeven en er is licht letsel opgelopen door het slachtoffer krijgt u doorgaans een geldboete van €750,- opgelegd. Als er licht letsel is opgelopen door meerdere klappen of schoppen zal er waarschijnlijk een taakstraf van 60 uur worden opgelegd. Bij licht letsel door een slag/stootwapen, kopstoot of gegooid voorwerp zal de politierechter in Groningen vaak een taakstraf van 120 uur opleggen.

Als het slachtoffer door een klap  zwaarder letsel oploopt, wordt doorgaans een taakstraf van 80 uur opgelegd. Bij zwaarder letsel door meerdere klappen of schoppen wordt deze taakstraf verhoogd naar 100 uur. Als er bij het slachtoffer zwaarder letsel optreedt door een slag/stootwapen, kopstoot of gegooid voorwerp, dan kunt u rekenen op een taakstraf van 150 uur.

Let op! Als u vaker bent veroordeeld voor eenvoudige mishandeling zal de straf hoger uitvallen. Ook hier zijn richtlijnen voor. Een ervaren strafrechtadvocaat kan u verder adviseren over de strafmaat. Een politierechter zal bijna altijd maatwerk leveren, aangezien iedere strafzaak anders is qua feiten en omstandigheden.

 

Strafrechtadvocaat voor eenvoudige mishandeling in Groningen

Indien u een dagvaarding ontvangen heeft om voor de rechter in Groningen te verschijnen, is het altijd verstandig om een ervaren strafrechtadvocaat in te schakelen. Een strafrecht advocaat zal dan uw dossier bij het Openbaar Ministerie opvragen en kan uw positie bepalen in uw strafzaak in Groningen. Onze strafrechtspecialisten kunnen er in sommige gevallen voor zorgen dat uw straf lager uitvalt of dat vrijgesproken wordt.

 

TOM-zitting of OM-zitting in Groningen: Een advocaat

Het kan ook zo zijn, dat u in plaats van een dagvaarding, een uitnodiging  heeft ontvangen om op een TOM-zitting te verschijnen. Bij een TOM-zitting wordt aan u, zonder tussenkomst van een rechter, een strafbeschikking opgelegd door de Officier van Justitie. U moet hier altijd goed mee opletten, een Officier van Justitie is geen rechter, en legt vaak hogere straffen. Tevens zorgt een strafbeschikking voor een aantekening op uw strafblad. Een strafrecht advocaat kan verzet indienen tegen de strafbeschikking zodat er alsnog uitspraak gedaan zal worden door een onafhankelijke rechter. Op deze manier kan uw advocaat een te hoge strafoplegging voorkomen en bestaat er zelfs een kans op vrijspraak.

 

Contact met een advocaat voor eenvoudige mishandeling in Groningen

Als u graag contact wil met een strafrechtadvocaat voor uw strafzaak in Groningen, vult u dan onderstaand formulier in. Een strafrecht advocaat neemt dan geheel vrijblijvend contact met u op. Bij ons wordt u altijd bijgestaan door een ervaren strafrechtspecialist en nooit door een stagiaire. Op die manier kunnen wij u de beste verdediging garanderen voor uw strafzaak in Groningen.
Als u niet veel verdient, kunnen wij u tevens bijstaan op basis van Pro Deo of gesubsidieerde rechtsbijstand. In andere gevallen kan er vaak een vaste prijsafspraak gemaakt worden. Wij behandelen Pro Deo- en gesubsidieerde zaken met evenveel zorg en aandacht als betaalde zaken. Daar staan wij voor!